De politici zijn er al tijden uit. Er is al besloten dat we in 2050 CO2 neutraal door het leven gaan. Liefst ook nog 100% fossiele brandstofvrij. Maar hoe gaan we dat dan doen?
In de meeste tuinen staan bomen en vaste planten, deze gebruikers van CO2 zullen onze bondgenoten zijn. Veel techniek voor duurzame oplossingen is al ontwikkeld en kunnen we gaan toepassen. Verlichting en pompen kunnen we laten functioneren op (opgeslagen) energie van zonnepanelen. We kunnen bewust gebruik maken van handgereedschap en grasmaaiers. Het onderhoud wordt daardoor weer een outdoor sportervaring.
Er liggen zeker nog uitdagingen in de tuin. Zo zullen we ons moeten realiseren dat onze privétuinen ook een onderdeel zijn van de waterhuishouding in de straat/stad/provincie. Er zijn al gemeentes die besloten hebben dat het water dat op een huis valt ook op die plek verwerkt moet worden en niet mag afvloeien in het riool. Dat betekent dat het water op de eigen grond moet worden opgevangen. Dit kun je doen door een groene dakbedekking met waterbuffer, of een waterbuffer in de tuin. Als het water door de tuin kan wegzakken in de grond is het goed. Heb je alleen maar tegels liggen, dan heb je een probleem. Zorg voor plaatsen waar het water wordt opgevangen in reservoirs en zorg voor plekken waar het water weg kan zakken. Vervang bijvoorbeeld de dichte tegels door grastegels of tegels die niet helemaal gesloten zijn, of leg een halfverharding neer.
In grote tuinen zijn natuurlijk meer mogelijkheden, zo kun je ook denken aan een natuurlijke zwemvijver (in plaats van een zwembad). In dit bad kun je zwemmen en je hebt uitzicht op een natuurlijke vijver. De zuivering gebeurt zonder chloor wat een enorme milieuwinst oplevert.
Ondertussen ontstaan er groene bewegingen, waaronder Gewildgroei: “Gewildgroei staat voor gewenste spontane vegetatie; hét stadsgroen van de toekomt. Er worden enorme bedragen besteed aan het verdelgen van spontane vegetatie en tegelijkertijd aan het in stand houden van aangeplant groen. Gewildgroei is een beweging. Wij zien ‘onkruid’ niet als een probleem, maar als partner.” Zij bieden een handreiking in de vorm van een open tegel om groen in de stad makkelijker te laten ontstaan. Zie http://gewildgroei.nl/#over-gewildgroei