Ontwerp je klimaatbestendige tuin

cursus bibliotheek

Reeks van 5 avonden voor natuurliefhebbers en buurtvergroeners vanaf maart 2024

Het klimaat verandert en dat merken we ook in onze omgeving: hitte in de zomer, lange droogteperioden en plotselinge heftige regenbuien. Vooral in woonwijken is er behoefte aan meer groen. Daar kun je bij de inrichting van je (buurt)tuin zelf iets aan doen. Een groene leefomgeving geeft koelte, vangt regenwater op en zorgt voor gelukkigere bewoners. Alleen maar voordelen voor mens, dier en de natuur!

Bibliotheek Rijn en Venen, Huis van Duurzaamheid organiseert voor de tweede keer deze cursus/workshop waarbij je zelf flink aan de slag gaat met het maken van een moodboard, een plattegrond op schaal, schetsen van de tuin en beplantingsplannen.

Meedoen met de cursus?

Heb je serieuze plannen voor het veranderen van jouw (buurt)tuin en wil je dit zoveel mogelijk zelf bedenken en uitvoeren? Dan is deze cursus waarin je jouw tuin ontwerpt iets voor jou!

Alle informatie en aanmelden

logo bibliotheek

Proeftuin workshop – Water in de tuin

De opname van de webinar en vodcast over water in de tuin wordt opgenomen in de bibliotheek Alphen aan den Rijn op 19 juli 2023 en jij kan daarbij zijn!

Kies voor slim waterbeheer! De gevolgen van klimaatverandering zijn onmiskenbaar: temperatuurrecords sneuvelen, regenbuien zijn heftiger en droogteperioden langer. Zeker in een versteende, stedelijke omgeving staat de leefbaarheid onder druk. De oplossing is vergroening: meer groen in straten en tuinen. Groen geeft koelte, vangt regenwater op en zorgt voor gelukkigere bewoners.

Tuinontwerpster Afra van Ruiten vertelt over regentonnen, groendaken, wadi’s en vijvers. Iris Veltman schreef als milieukundige een boek over natuurinclusief tuinieren. Leer van deze experts wat je kunt doen als er te weinig of juist veel te veel water de tuin instroomt.

Geef je aanwezigheid op bij:  
Bibliotheek Rijn en Venen 

Interview in Groei & Bloei

Interview in Groei & Bloei, meekijken met...

In de Groei & Bloei van juli 2023 staat een heel leuk interview met Afra. Er worden verschillende praktische tips gegeven.

Tips die je kunt gebruiken bij het ontwerpen van jouw tuin, of die je helpen jouw tuin leuker en duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door (te grote) heesters te gebruiken als parasol, door de lage takken weg te halen.

Het interview is afgenomen door Fransje van Dorp, de illustraties van Marion Vrijburg maken het helemaal af.

Cursus tuinieren, van droom naar doen

Dit voorjaar geeft Afra een cursus in vier avonden voor het ontwerpen van jouw tuin. Verander je tuin naar een groene oase in onze versteende omgeving.

Het klimaat verandert en dat merken we ook in onze omgeving: hitte in de zomer, lange droogteperioden en plotselinge heftige regenbuien. Vooral in woonwijken met veel steen – van wegen en gebouwen – is er behoefte aan meer groen. Daar kun je bij de inrichting van je (buurt)tuin zelf iets aan doen. Een groene leefomgeving geeft koelte, vangt regenwater op en zorgt voor gelukkigere bewoners. Kortom, alleen maar voordelen voor mens en dier en de natuur!

Opbouw van de cursus

In deze cursus, die uit vier dinsdagavonden bestaat, kijken we stap voor stap hoe jij je eigen (buurt)tuin kunt transformeren tot een groene, onderhoudsvriendelijke oase. De cursusavonden duren van 19.30 tot 21.00 uur.

  • 11 april 2023 – les 1
    In de eerste les ga je aan de slag met het visueel maken van jouw droomtuin. Je maakt een moodboard waarop alle wensen en eisen worden verzameld. Een creatief proces dat als leidraad wordt gebruikt in de rest van de cursus.
  • 25 april 2023 – les 2
    Vervolgens teken je tijdens de tweede les een plattegrond van je tuin. Hierin komen allerlei tuinoplossingen aan bod. Welke materialen zijn er en hoe maak je duurzame en budgetvriendelijke keuzes? Afra geeft je tools waarmee jouw droom concreet vorm krijgt.
  • 16 mei 2023 – les 3
    In de derde les gaan we planten uitzoeken en een begin maken met het beplantingsplan. Waar let je op bij het bepalen van de juiste plant op de juiste plek? Kies je voor inheemse planten? De tuinboeken uit de bieb liggen binnen handbereik.
  • 30 mei 2023 – les 4
    Tenslotte komt in de laatste les het onderhoud van de tuin aan de orde. Wat moet je doen om jouw tuin goed te verzorgen? Afra geeft volop tips. Je gaat naar huis met een goed opgezet plan om jouw tuindroom werkelijkheid te laten worden.

Deze cursus wordt aangeboden door het Huis van Duurzaamheid van Bibliotheek Rijn en Venen. Geef je op bij de bibliotheek.

Ontwerp je klimaatbestendige tuin

Goed voorbereid het nieuwe tuinseizoen in? Doe mee met deze interactieve lezing over de klimaatbestendige tuin en krijg tips voor je eigen tuin! Georganiseerd door Bibliotheek Rijn en Venen, huis van duurzaamheid.

Dat het klimaat verandert is geen nieuws meer. We merken het in onze omgeving door de hitte in de zomer, de lange droogteperioden en plotselinge heftige regenbuien. Vooral in onze woonwijken met heel veel steen van wegen en gebouwen is er daarom behoefte aan meer groen, om koelte te geven. Een groene omgeving is daarnaast handig om regenwater op te vangen en zorgt voor gelukkiger bewoners. Daar kunnen we zelf in onze tuinen wat mee doen. Voor onszelf en de dieren om ons heen.

Tips en praktische oplossingen

Na een korte introductie over klimaatverandering en de gevolgen voor de tuin, laat Afra allerlei praktische oplossingen zien die je toe kunt passen in jouw eigen buitenruimte. Denk aan groendaken, regentonnen, halfverharding en kleine bomen. Vervolgens laat ze in stappen zien hoe je zelf je tuin kunt ontwerpen. De eerste stap om jouw gewenste buitenruimte werkelijkheid te laten worden.

De lezing is op dinsdag 14 maart in Nieuwkoop, Bibliotheek Rijn en Venen, geef je op via de link.

Operatie Steenbreek schetsservice tijdens Natuurmarkt in Alphen aan den Rijn

Proeftuin on tour blok

Regelmatig ben ik ook buiten mijn kantoor te vinden. Soms ook als deelnemer bij groene bijeenkomsten. Op 3 september kun je me vinden bij de Natuurmarkt in Alphen aan den Rijn, waar ik van 11 uur tot 15 uur adviezen zal geven over het duurzaam inrichten van de tuin.

Je krijgt tips over hoe je om kunt gaan met de hevige regenbuien, hete, droge zomers en warme, natte winters die we de laatste jaren steeds vaker zien en die we ook in de toekomst veel meer zullen krijgen. In het kader van Operatie Steenbreek, waarbij we een lans breken voor groene tuinen, zal ik al schetsend advies geven over jouw tuinsituatie of buitenruimte.

Wanneer je een plattegrond van jouw huis en tuin meeneemt op schaal 1:50 (1 meter buiten is 2 cm op het papier) en foto’s van de tuin en omgeving, dan praat het direct een stuk makkelijker en is de situatie voor mij snel in te schatten. Je krijgt gratis tips en tuinadvies voor jouw specifieke situatie. Je kunt je vooraf inschrijven per e-mail, of ter plekke op het inschrijfformulier dat er ligt.

De kunst van het snoeien

Knotwilgen Vlist

Zo fijn om weer voor een enthousiaste groep tuinliefhebbers te staan na de lange periode van stilte door corona. Het is best bijzonder om aan doorgewinterde tuinliefhebbers over snoeien te vertellen. Er zijn altijd mensen aanwezig die ook heel goed weten hoe het moet. De kunst van het presenteren wordt dan bijna belangrijker dan de inhoud van het verhaal. Gelukkig deed de zaal goed mee en werd het een gezellige avond in Nieuw-Vennep bij de plaatselijke afdeling van Groei & Bloei.

Hierbij de terugblik van Helma Stal, die een terugblik schreef over de avond.

“Afra nam ons op een boeiende wijze mee in de wereld van het snoeien.

Beginnend met de energiestroom van struik en boom uit te leggen, de suikerproductie en de balans die daarin zo belangrijk is. En daarmee ook ons ingrijpen in die balans en waarom het zo belangrijk is dat goed te doen. De focus lag ook vooral op de behoefte van de plant, verrassend aspect dat de boom/struik geen behoefte heeft aan snoei. Dat is onze behoefte aan controle.

Na de pauze legde Afra ons diverse manieren van snoeien uit en deed dat heel bekwaam vanuit duidelijk ruime ervaring. We konden veel vragen en alle aspecten kwamen wel aan bod. Ik herkende mijn missers ook ruimschoots! Termen als verjongingssnoei, vormsnoei en knotsnoei hebben voor mij een helderder beeld gekregen. Ik kreeg door de presentatie een duidelijk beeld waar ik nog beter aan de gang kan in mijn tuin.

Dankjewel Afra voor deze uiterst boeiende presentatie en zoals je zelf zei: en nu snoeihard aan de slag!

Ik heb een heerlijke avond gehad, dank aan allen.”

Schetsen om je te helpen kiezen

schets van achtertuin

Na het aanvaarden van een ontwerpopdracht ga ik op zoek naar een thema voor het ontwerp van de tuin en begin ik te schetsen. Er worden altijd meerdere schetsen gemaakt om mijzelf te dwingen los te komen van het eerste idee. Vaak een schets die heel dicht ligt bij de wensen van de opdrachtgever, regelmatig heel praktische eisen. Een tweede schets komt er vanzelf uit na het verkennen van de plek. En dan meestal nog een schets die eruit komt na een broedperiode. Alle schetsen hebben hun eigen moodboard en vertellen een verhaal.

Als ontwerper kan ik er voor kiezen om tijdens het ontwerpproces meer of minder schetsen te maken en dan zelf al een schets te kiezen om te presenteren. Dan stuur ik het keuzeproces richting de tuin die ik zelf zou kiezen. Dat doe ik echter niet. Tijdens het bespreken van de schetsen met de opdrachtgever wordt het voor de tuinbezitters vaak pas duidelijk wat er mogelijk is in hun tuin en dat ze iets te kiezen hebben. Samen bespreken we dan wat het beste bij ze past en welke elementen ze wel of niet willen. De opdrachtgever stuurt daarmee de voortgang en dit geeft veel meer verbondenheid met het eindresultaat en voldoening.

schetsen stadstuin

Eetbaar Alphen in de bibliotheek

kruidentuin doornenburg

Het kweken van je eigen kruiden is niet alleen duurzaam, het is ook nog eens heel leuk en ontspannend en kan net zo goed op een balkon als in een tuin. Over kruiden gaat één van de presentaties in de bibliotheek. 

Weet je niet hoe je moet beginnen? Afra van Ruiten is al meer dan 10 jaar de trotse beheerder van een kruidenpluktuin aan de Doornenburg. Tijdens deze informatieve lezing op 19 juni 2019 vertelt zij hoe je een kruidentuin opzet en onderhoudt.