Af en toe kom ik in tuinen van klanten waar de beplanting maar niet aan wil slaan, of waar de planten veel te hard groeien zonder bloemen. Vaak zijn er dan problemen met bemesting. Er wordt over het algemeen te veel mest gegeven. Dat zorgt in het beste geval voor veel blad. Te veel mest kan ook de wortels laten verschroeien waardoor de plant niet groeit.
In een nieuwe tuin worden de planten in voedselrijke grond gezet. Er is dat eerst jaar helemaal geen extra bemesting nodig. Vaste planten kun je na de winter in maart/april afknippen. Je kunt deze resten fijn knippen en verspreiden, zodat het een mulchlaag vormt over de grond. Een border heeft verder niet veel nodig. Denk maar aan het groen buiten de tuin, wat nooit wordt bemest. Eventueel kun je bij een matige groei en bij arme zandgrond in het voorjaar wat koemestkorrels of organische mestkorrels strooien en door de bovenlaag harken.
De meeste mensen laten echter het afgevallen blad en andere dode delen van de planten niet liggen. We zijn gewend om het op te ruimen. Dit kan op de composthoop. Na omzetting in compost, kun je dit weer verspreiden. Heb je geen composthoop, maar wel een groene bak? Dan gooi je al het groenafval in de bak. Strooi vervolgens compost uit zakken op je opgeruimde grond en je bent klaar. Als vuistregel geldt 0,3 m³ compost per 100 m² grond.
In een aantal gemeenten kun je compost van groenafval gratis afhalen bij het gemeentedepot. Als beloning voor het gescheiden inzamelen van afval. Bijvoorbeeld: gratis compost halen in Alphen aan den Rijn tot 9 april 2016.