Groen doet leven

Op zaterdagmiddag 24 augustus wordt er door Groei&Bloei Boskoop een kleinschalige ‘groen-doet-leven’ markt georganiseerd ter ere van hun 150 jarig bestaan. Op deze markt vind je aanbieders van duurzaam en diervriendelijk tuinieren. Ook is er aandacht voor al het leuks dat de tuin en het groen in de omgeving kan bieden.

Ik zal op deze markt aanwezig zijn met een stand waarbij je gratis tuinadvies kunt halen! Als je een plattegrond van jouw tuin meeneemt en enkele foto’s, dan kunnen we samen een schets maken voor jouw tuin.

Je kunt verder op de markt (eetbare) planten, (slow) bloemen, keramiek, zeepjes kopen, wilgentenen vlechten, of een bloemtaartje maken. Maar ook kennis maken met macrofotografie, zodat je de mooiste detailfoto’s in je tuin kunt maken. Langsgaan bij de plantendokter, of je bodemmonster laten onderzoeken. Er zijn diverse organisaties die je kennis laten maken met wat zij doen, zoals Steenbreek, IVN, de Bijenvereniging, de Tuinen van Boskoop en het Boomkwekerijmuseum. Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten, zoals zaadbommen maken, een blotevoetenpad, speurtocht naar dieren, bellenblaas en springkussen. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje en een gezellige live band!

Gedurende de middag is er om 13 uur een lezing over ecologisch tuinieren en om 16 uur een lezing over bijen. Om 15 uur is er een demonstratie van een meesterbinder die laat zien dat je met bloemen en materiaal uit je eigen tuin de prachtigste boeketten kunt samenstellen. De gemaakte boeketten worden verloot.

Informatie

Rond theeschenkerij “Proef de Tuin”,
Proeftuin van Holland, Rijneveld 153 in Boskoop
Wanneer: 24 augustus van 12:00 tot 17:00 uur
Meer informatie: www.boskoop.groei.nl

Maai mei niet

Ook dit jaar is de actie ‘maai mei niet’ de meest eenvoudige actie om aan mee te doen. Door het maaien van het gras uit te stellen (of af te stellen), kunnen meer bloemen bloeien en meer insecten overleven. En dat is hard nodig. Dus help mee en maai niet, geniet van je bonte grasveld en blaas de paardenbloemen de wereld in.

Ontwerp je klimaatbestendige tuin

cursus bibliotheek

Reeks van 5 avonden voor natuurliefhebbers en buurtvergroeners vanaf maart 2024

Het klimaat verandert en dat merken we ook in onze omgeving: hitte in de zomer, lange droogteperioden en plotselinge heftige regenbuien. Vooral in woonwijken is er behoefte aan meer groen. Daar kun je bij de inrichting van je (buurt)tuin zelf iets aan doen. Een groene leefomgeving geeft koelte, vangt regenwater op en zorgt voor gelukkigere bewoners. Alleen maar voordelen voor mens, dier en de natuur!

Bibliotheek Rijn en Venen, Huis van Duurzaamheid organiseert voor de tweede keer deze cursus/workshop waarbij je zelf flink aan de slag gaat met het maken van een moodboard, een plattegrond op schaal, schetsen van de tuin en beplantingsplannen.

Meedoen met de cursus?

Heb je serieuze plannen voor het veranderen van jouw (buurt)tuin en wil je dit zoveel mogelijk zelf bedenken en uitvoeren? Dan is deze cursus waarin je jouw tuin ontwerpt iets voor jou!

Alle informatie en aanmelden

logo bibliotheek

Proeftuin workshop – Water in de tuin

De opname van de webinar en vodcast over water in de tuin wordt opgenomen in de bibliotheek Alphen aan den Rijn op 19 juli 2023 en jij kan daarbij zijn!

Kies voor slim waterbeheer! De gevolgen van klimaatverandering zijn onmiskenbaar: temperatuurrecords sneuvelen, regenbuien zijn heftiger en droogteperioden langer. Zeker in een versteende, stedelijke omgeving staat de leefbaarheid onder druk. De oplossing is vergroening: meer groen in straten en tuinen. Groen geeft koelte, vangt regenwater op en zorgt voor gelukkigere bewoners.

Tuinontwerpster Afra van Ruiten vertelt over regentonnen, groendaken, wadi’s en vijvers. Iris Veltman schreef als milieukundige een boek over natuurinclusief tuinieren. Leer van deze experts wat je kunt doen als er te weinig of juist veel te veel water de tuin instroomt.

Geef je aanwezigheid op bij:  
Bibliotheek Rijn en Venen 

Interview in Groei & Bloei

Interview in Groei & Bloei, meekijken met...

In de Groei & Bloei van juli 2023 staat een heel leuk interview met Afra. Er worden verschillende praktische tips gegeven.

Tips die je kunt gebruiken bij het ontwerpen van jouw tuin, of die je helpen jouw tuin leuker en duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door (te grote) heesters te gebruiken als parasol, door de lage takken weg te halen.

Het interview is afgenomen door Fransje van Dorp, de illustraties van Marion Vrijburg maken het helemaal af.

Cursus tuinieren, van droom naar doen

Dit voorjaar geeft Afra een cursus in vier avonden voor het ontwerpen van jouw tuin. Verander je tuin naar een groene oase in onze versteende omgeving.

Het klimaat verandert en dat merken we ook in onze omgeving: hitte in de zomer, lange droogteperioden en plotselinge heftige regenbuien. Vooral in woonwijken met veel steen – van wegen en gebouwen – is er behoefte aan meer groen. Daar kun je bij de inrichting van je (buurt)tuin zelf iets aan doen. Een groene leefomgeving geeft koelte, vangt regenwater op en zorgt voor gelukkigere bewoners. Kortom, alleen maar voordelen voor mens en dier en de natuur!

Opbouw van de cursus

In deze cursus, die uit vier dinsdagavonden bestaat, kijken we stap voor stap hoe jij je eigen (buurt)tuin kunt transformeren tot een groene, onderhoudsvriendelijke oase. De cursusavonden duren van 19.30 tot 21.00 uur.

  • 11 april 2023 – les 1
    In de eerste les ga je aan de slag met het visueel maken van jouw droomtuin. Je maakt een moodboard waarop alle wensen en eisen worden verzameld. Een creatief proces dat als leidraad wordt gebruikt in de rest van de cursus.
  • 25 april 2023 – les 2
    Vervolgens teken je tijdens de tweede les een plattegrond van je tuin. Hierin komen allerlei tuinoplossingen aan bod. Welke materialen zijn er en hoe maak je duurzame en budgetvriendelijke keuzes? Afra geeft je tools waarmee jouw droom concreet vorm krijgt.
  • 16 mei 2023 – les 3
    In de derde les gaan we planten uitzoeken en een begin maken met het beplantingsplan. Waar let je op bij het bepalen van de juiste plant op de juiste plek? Kies je voor inheemse planten? De tuinboeken uit de bieb liggen binnen handbereik.
  • 30 mei 2023 – les 4
    Tenslotte komt in de laatste les het onderhoud van de tuin aan de orde. Wat moet je doen om jouw tuin goed te verzorgen? Afra geeft volop tips. Je gaat naar huis met een goed opgezet plan om jouw tuindroom werkelijkheid te laten worden.

Deze cursus wordt aangeboden door het Huis van Duurzaamheid van Bibliotheek Rijn en Venen. Geef je op bij de bibliotheek.

Ontwerp je klimaatbestendige tuin

Goed voorbereid het nieuwe tuinseizoen in? Doe mee met deze interactieve lezing over de klimaatbestendige tuin en krijg tips voor je eigen tuin! Georganiseerd door Bibliotheek Rijn en Venen, huis van duurzaamheid.

Dat het klimaat verandert is geen nieuws meer. We merken het in onze omgeving door de hitte in de zomer, de lange droogteperioden en plotselinge heftige regenbuien. Vooral in onze woonwijken met heel veel steen van wegen en gebouwen is er daarom behoefte aan meer groen, om koelte te geven. Een groene omgeving is daarnaast handig om regenwater op te vangen en zorgt voor gelukkiger bewoners. Daar kunnen we zelf in onze tuinen wat mee doen. Voor onszelf en de dieren om ons heen.

Tips en praktische oplossingen

Na een korte introductie over klimaatverandering en de gevolgen voor de tuin, laat Afra allerlei praktische oplossingen zien die je toe kunt passen in jouw eigen buitenruimte. Denk aan groendaken, regentonnen, halfverharding en kleine bomen. Vervolgens laat ze in stappen zien hoe je zelf je tuin kunt ontwerpen. De eerste stap om jouw gewenste buitenruimte werkelijkheid te laten worden.

De lezing is op dinsdag 14 maart in Nieuwkoop, Bibliotheek Rijn en Venen, geef je op via de link.

Operatie Steenbreek schetsservice tijdens Natuurmarkt in Alphen aan den Rijn

Proeftuin on tour blok

Regelmatig ben ik ook buiten mijn kantoor te vinden. Soms ook als deelnemer bij groene bijeenkomsten. Op 3 september kun je me vinden bij de Natuurmarkt in Alphen aan den Rijn, waar ik van 11 uur tot 15 uur adviezen zal geven over het duurzaam inrichten van de tuin.

Je krijgt tips over hoe je om kunt gaan met de hevige regenbuien, hete, droge zomers en warme, natte winters die we de laatste jaren steeds vaker zien en die we ook in de toekomst veel meer zullen krijgen. In het kader van Operatie Steenbreek, waarbij we een lans breken voor groene tuinen, zal ik al schetsend advies geven over jouw tuinsituatie of buitenruimte.

Wanneer je een plattegrond van jouw huis en tuin meeneemt op schaal 1:50 (1 meter buiten is 2 cm op het papier) en foto’s van de tuin en omgeving, dan praat het direct een stuk makkelijker en is de situatie voor mij snel in te schatten. Je krijgt gratis tips en tuinadvies voor jouw specifieke situatie. Je kunt je vooraf inschrijven per e-mail, of ter plekke op het inschrijfformulier dat er ligt.

De kunst van het snoeien

Knotwilgen Vlist

Zo fijn om weer voor een enthousiaste groep tuinliefhebbers te staan na de lange periode van stilte door corona. Het is best bijzonder om aan doorgewinterde tuinliefhebbers over snoeien te vertellen. Er zijn altijd mensen aanwezig die ook heel goed weten hoe het moet. De kunst van het presenteren wordt dan bijna belangrijker dan de inhoud van het verhaal. Gelukkig deed de zaal goed mee en werd het een gezellige avond in Nieuw-Vennep bij de plaatselijke afdeling van Groei & Bloei.

Hierbij de terugblik van Helma Stal, die een terugblik schreef over de avond.

“Afra nam ons op een boeiende wijze mee in de wereld van het snoeien.

Beginnend met de energiestroom van struik en boom uit te leggen, de suikerproductie en de balans die daarin zo belangrijk is. En daarmee ook ons ingrijpen in die balans en waarom het zo belangrijk is dat goed te doen. De focus lag ook vooral op de behoefte van de plant, verrassend aspect dat de boom/struik geen behoefte heeft aan snoei. Dat is onze behoefte aan controle.

Na de pauze legde Afra ons diverse manieren van snoeien uit en deed dat heel bekwaam vanuit duidelijk ruime ervaring. We konden veel vragen en alle aspecten kwamen wel aan bod. Ik herkende mijn missers ook ruimschoots! Termen als verjongingssnoei, vormsnoei en knotsnoei hebben voor mij een helderder beeld gekregen. Ik kreeg door de presentatie een duidelijk beeld waar ik nog beter aan de gang kan in mijn tuin.

Dankjewel Afra voor deze uiterst boeiende presentatie en zoals je zelf zei: en nu snoeihard aan de slag!

Ik heb een heerlijke avond gehad, dank aan allen.”