Bomenkwestie

Acer griseum

Niets zo makkelijk en moeilijk als de omgang met buren. Gaat het niet zo lekker onderling, dan zijn bomen vaak het onderwerp van heftige discussies. Je kent vast wel een burenverhaal, of je hebt zelf een burenverhaal, dat zo door de rijdende rechter kan worden behandeld. 

Gelukkig is de relatie met onze buren meer dan goed en dat houden we graag zo. Er was echter wel een dingetje met de boom. Er stond een prachtige zwarte berk in onze tuin toen we hier kwamen wonen. Je kon hem in eerste instantie niet eens zien. De vorige bewoners hadden gekozen voor een ‘privacytuin’, met coniferen, bomen en hoge struiken. Kleine coniferen waren enorm groot geworden en zijn door ons allemaal verwijderd. De berk bleef. De buren rechts genoten van de boom, de buurvrouw links was er niet zo blij mee. We beloofden de boom ieder jaar tot op de erfgrens terug te snoeien en kort te houden. Zo gezegd, zo gedaan.

Het snoeien maakte de boom niet mooier, we keken de hele winter naar een lelijke vorm. We besloten de boom te verwijderen. Juist toen verscheen er een rode beuk in zuilvorm op een meter van de erfgrens (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Een donkere, sombere zuil die als heester kan worden aangemerkt. De stam was nog niet dik genoeg om boom te zijn. Een plant is officieel een boom als het voldoet aan deze omschrijving:

Een boom is een overblijvend houtig gewas met een dwarsdoorsnede van de stam van minimaal 10 cm op een hoogte van 1,30 m boven het maaiveld.

We stelden van schrik het verwijderen van de berk nog even uit, maar uiteindelijk is deze vervangen door een kleinblijvende, langzaam groeiende boom. Wacer griseume hebben de Acer griseum meer dan twee meter vanaf de erfgrens* geplant en hem zo geplaatst dat de rode beuk geen eyecatcher meer is, maar een achtergrond voor onze boom.

In de herfst verkleurt de Acer naar een knalrode kleur, wat ook mooi matcht met de beuk. De afgevallen bladeren zijn prachtig. Zo is een moeilijke situatie omgebogen naar een mooie oplossing.

* Op grond van Artikel 5:42 Burgerlijk Wetboek is bepaald dat het niet geoorloofd is binnen bepaalde afstanden van een anders erf bomen, heesters of heggen te hebben. Voor bomen is deze afstand in beginsel 2 meter, voor heesters en heggen 50cm. Er zijn uitzondering mogelijk als de beplanting met toestemming van beide partijen wordt neergezet. Zorg dan wel voor een schriftelijk bewijs.

Vrijwilligersdag in kruidentuin Doornenburg

Schoutens Kruiden

Komende zaterdag, 6 mei, wordt de kruidentuin aan de Doornenburg eens flink opgeruimd en er worden nieuwe kruiden geplant. De kruiden zijn vandaag gehaald bij Schoutens Kruiden in Boskoop waar Sandra ons al stond op te wachten. 

Eerder werd er hier en daar wat geplant en werd er niet zo op de toepassing gelet. Mirjam heeft van de kruiden in de tuin de toepassing opgezocht. Een overzicht komt in het mededelingenbord te hangen. In de binnenste ring komen alle eetbare kruiden te staan, die vooral in de keuken worden gebruikt. In de buitenste ring zetten we de geneeskrachtige kruiden en de kruiden die worden gebruikt om te verven. Ook staan hier de bessenstruiken.

Even een aandachtspuntje! De laatste jaren wordt er veel gebruik gemaakt van de kruiden. Het enthousiasme is echter zo groot dat er te veel wordt geknipt. De planten kunnen dit niet aan en krijgen te weinig tijd om te herstellen. Proberen is leuk, maar knip geen hele plantjes af. Proef af en toe wat en leer en geniet van de kruidentuin.

Wil je komen helpen? Dat vinden we leuk, we beginnen om 10:00 uur. Je kunt ons vinden op de routeplanner bij Essenburg 33, 2402 KR Alphen aan den Rijn, in Google street view even de andere kant op kijken en je ziet de ring liggen.

Buitenlesdag

Op 11 april wordt voor de tweede keer de nationale Buitenlesdag georganiseerd.  Even wat extra aandacht naar de gezonde kanten van het buiten les krijgen. Kinderen kunnen veel makkelijker leren als de lessen goed aansluiten bij hun interesses en ze daarbij kunnen bewegen. Wat is er mooier om buiten opdrachten uit te voeren en ondertussen veel te leren.

Lees meer 

Duurzame uitdagingen in de tuin

Tuinen Mien Ruys

De politici zijn er al tijden uit. Er is al besloten dat we in 2050 CO2 neutraal door het leven gaan. Liefst ook nog 100% fossiele brandstofvrij. Maar hoe gaan we dat dan doen? 

In de meeste tuinen staan bomen en vaste planten, deze gebruikers van CO2 zullen onze bondgenoten zijn. Veel techniek voor duurzame oplossingen is al ontwikkeld en kunnen we gaan toepassen. Verlichting en pompen kunnen we laten functioneren op (opgeslagen) energie van zonnepanelen. We kunnen bewust gebruik maken van handgereedschap en grasmaaiers. Het onderhoud wordt daardoor weer een outdoor sportervaring.

Er liggen zeker nog uitdagingen in de tuin. Zo zullen we ons moeten realiseren dat onze privétuinen ook een onderdeel zijn van de waterhuishouding in de straat/stad/provincie.  Er zijn al gemeentes die besloten hebben dat het water dat op een huis valt ook op die plek verwerkt moet worden en niet mag open tegelsafvloeien in het riool. Dat betekent dat het water op de eigen grond moet worden opgevangen. Dit kun je doen door een groene dakbedekking met waterbuffer, of een waterbuffer in de tuin. Als het water door de tuin kan wegzakken in de grond is het goed. Heb je alleen maar tegels liggen, dan heb je een probleem. Zorg voor plaatsen waar het water wordt opgevangen in reservoirs en zorg voor plekken waar het water weg kan zakken. Vervang bijvoorbeeld de dichte tegels door grastegels of tegels die niet helemaal gesloten zijn, of leg een halfverharding neer.

Zwemvijver Auga
Zwemvijver Auga

In grote tuinen zijn natuurlijk meer mogelijkheden, zo kun je ook denken aan een natuurlijke zwemvijver (in plaats van een zwembad).  In dit bad kun je zwemmen en je hebt uitzicht op een natuurlijke vijver. De zuivering gebeurt zonder chloor wat een enorme milieuwinst oplevert.

Tuintrends 2017

Privétuin Piet Oudolf

Waar gaat het heen dit jaar. Ik verwacht in 2017 meer groen binnen, meer meubels buiten, stoere planten en meer beleving in de tuin. 

Al enkele jaren is Piet Oudolf internationaal een toonaangevende tuinontwerper. Hij heeft de term prairiebeplanting in Europa gangbaar en hip gemaakt. Tegenwoordig is daardoor, ook bij de tuincentra op de hoek, een ruim assortiment grassen en laatbloeiende vaste planten beschikbaar. Deze planten blijven tot ver in de herfst bloeien en leveren een winter lang een mooi silhouet op. Bruin is ook een kleur en de herfst is een seizoen in opkomst.

Van binnen naar buiten en weer terug. Gingen we een paar jaar geleden massaal buitenkamers aanleggen met keukens en loungehoeken. Nu zie we een trend naar de urban jungle en groene wanden binnen.  Planten mogen weer in het interieur worden toegepast. Ook zien we dat de tuinmeubelen mee naar binnen worden genomen en in huis een stoere uitstraling geven die past bij deze trend. Binnen en buiten lopen steeds makkelijker naar elkaar over met tegels die binnen en buiten toepasbaar zijn.

De tuin is niet meer een noodzakelijk uurtje onderhoud, maar wordt steeds meer gezien als een waardevolle eigen buitenruimte, die noodzakelijk is voor een vitale en gezonde levenswijze. De tuin wordt bewust ingericht met een moestuin om groenten te kweken, of een vijver om water op te vangen. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen en de planten en bomen bieden een thuis aan vogels en egeltjes. Hierbij worden felle kleuren en grote contrasten niet geschuwd, waardoor een speelse en energierijke omgeving ontstaat.

Kruidentuin Doornenburg

kruidentuin doornenburg

De openbare kruidentuin aan de Doornenburg is van de gemeente Alphen aan den Rijn en wordt beheerd en onderhouden door buurtbewoners. De tuin is vrij toegankelijk en een ieder mag hier kruiden knippen voor eigen gebruik.

Wil je meer informatie?
Bel een van de contactpersonen:

Mirjam Soeterbroek
0172 417 949

Afra van Ruiten
06 4455 2432

Zaagbankje

zaagbankje

Wat is het fijn om een klein bankje te hebben dat je overal mee naartoe kunt slepen. Waar je op kunt zitten als er wat extra eters zijn. Waar je op kunt staan om de ramen te lappen of in het bovenste kastje te kunnen kijken. Ook handig tijdens het opknappen van je nieuwe huis, of bij het schilderen van de kinderkamer. Wij hebben zo’n bankje van huis uit meegekregen en gebruiken deze telkens opnieuw. Het zaagbankje is ooit gemaakt door een leerling meubelmaker. Er komen verschillende houttechnieken aan bod tijdens het maken er van.

We hebben de tekening opnieuw gemaakt en voor u een nieuw bankje gemaakt.

Deze is nu te koop. Uitgevoerd in zacht hout voor € 195,- incl. btw. De afmetingen bxdxh zijn: 80×32,5×49,5 cm.

Stap voor stap

stapstenen twickel

Een nieuwe website voor de Ontwerpsalon met een hele nieuwe look en feel. Het is nog even wennen aan twenty seventeen. Er wordt hard aan gewerkt om alle fouten eruit te halen en de juiste informatie erin te zetten.

Heerlijk buiten zitten in de loungetuin

Nieuw tuinontwerp van de Ontwerpsalon. Veel plaats om met elkaar te zitten in de achtertuin en samen met elkaar te eten aan een grote tafel, terwijl er voldoende ruimte blijft. De halfverharding zorgt voor een prima afwatering en de vtwonen buitentegels geven het terras een fraaie look. De bewoners houden van buiten eten en er is een ruime plek voor de grote barbecue. Naast de tafel is een grote betonnen bak met verse kruiden. Grote planten vullen de plantvakken achter de bank.

  • Tegels uit de serie buitentegels van vtwonen Hormigon Antracite
  • Halfverharding Canadian slate, opgesloten in honingraad grindplaten
  • Plantenbakken beton met kruiden en Oleander
  • Verlichting, spot, wandlamp en lichtpunten in tegels
  • Droogmolenhouder
  • Donkere schutting en schuur, houtolie antraciet. Schuurdeur in lichte kleur net als huis.
  • Nieuwe schutting en poort

Toegepaste planten:

Amelanchier lamarckii, Hedera helix, Hydrangea petiolaris, Stachys byzantina ‘Cotton Ball’, Geranium ‘Rozanne’, Festuca gautieri, Narcissus ‘Sailboat’, Cercis canadensis ‘Royal White’, Lavas, Rosmarinus officinalis, Allium schoenoprasum, Basilicum ocimum, Salvia officinalis, Satureja, Petroselinum crispum var. Neapolitanum, Origanum vulgare, Thymus vulgaris, Mentha piperita, Hydrangea quercifolia, Liriope muscari ‘Ingwersen’, Oleander, Campanula poscharskyana ‘Stella’, Amsonia hubrichitii, Calamagrostisxacutiflora ‘Karl Foerster’, Veronicastrum virginicum ‘Lavendelturm’, Allium ‘Purple Sensation’, Helenium ‘Rubinkuppel’, Muscari, Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’, Persicaria amplexicaulis ‘Speciosa’, Aruncus dioicus ‘Horatio’, Kalimeris incisa ‘Blue Star’ en Phlomis russeliana